Táto žiarivo červená liehovina je vyrobená z patentovanej zmesi bylín a korenín.
Už viac ako 160 rokov je Campari medzinárodným symbolom dobrého vkusu, pohostinnosti a predovšetkým vášne. Od svojej žiarivej červenej farby až po horkosladkú chuť, zlákala mnohých a vytvorila ikonické momenty a jedinečné spomienky ľuďom na celom svete.
Mnoho celebrít bolo videných pri vychutnávaní si kokteilu Campari. Medzi nimi George Clooney, ktorý si necháva Negroni podávať s pomarančovým nádychom, a Kate Hudsonová, ako si vychutnáva Campari a sódu s kvapkou grapefruitovej šťavy. A tiež v minulých desaťročiach sa ikonický obraz legendárneho Felliniho popíjajúceho Campari na natáčaní svojich filmov stal symbolom éry Dolce Vita v Taliansku a Orson Welles bol tiež ponúkaný tými, ktorí ho poznali ako náročného znalca koktailov Campari. .
Chuť a dedičstvo
Po niekoľkých desaťročiach po svojom prvom uvedení sa Campari stalo čoraz obľúbenejším nápojom v Taliansku a na celom svete.
Chuť a dedičstvo Campari siahajú do minulosti. V roku 1860 Gaspare Campari vytvoril jedinečný recept, v ktorom sa zmiešali rôzne bylinky, koreniny a ovocné šupky s alkoholom, opojná zmes, ktorá sa čoskoro stala známou ako Campari po celom svete. Výsledkom bola komplexná a vyvážená chuť, ktorá je horkosladká a jemne korenistá na podnebí.
Pôvodný recept zostáva dodnes prísne stráženým tajomstvom, ktoré pozná len pár ľudí na svete. Počiatky jeho hlavných zložiek možno hľadať v starovekých civilizáciách, akými boli Gréci a Rimania, ktorí boli známi tým, že do tekutín pridávali vonné bylinky a tento jedinečný nápoj aj naďalej odoláva skúške časom.
Keďže dopyt po Gaspareovej jedinečnej červenej zmesi rástol, presunul svoje výrobné prevádzky do novopostavenej Galleria Vittorio Emanuele II v pulzujúcom srdci Milána do Caffè Campari s výhľadom na známe námestie Piazza Duomo. Rýchly a rozsiahly úspech Campari pokračoval aj v nasledujúcich rokoch a vyvrcholil založením inauguračného laboratória Campari v Miláne. Zvyšok je história, ktorá zahŕňa podávanie Campari ako aperitív v kaviarňach a baroch, najprv v meste Miláno v Taliansku a potom po celom svete, poznačené silnou medzinárodnou expanziou, ktorú poháňal aj vynález koktailu Negroni v 20. rokoch 20. storočia.
V priebehu desaťročí po svojom pôvodnom uvedení sa Campari stalo čoraz obľúbenejším nápojom v celom Taliansku a na celom svete. Jeho pôvab sa šíril rýchlosťou blesku aj vďaka jedinečnej chuti, elegantnej fľaši a inovatívnym reklamným kampaniam.
Dlhoročná tradícia Campari v spolupráci s renomovanými umelcami vrátane Andyho Warhola, Uga Nespola, Vanessy Beecroft a Tobiasa Rehbergera pri vytváraní ikonických a vizuálne podmanivých reklám umožnila výrobcovi nápojov vdýchnuť svojej značke kreativitu a inováciu, vďaka čomu boli jeho kampane inn. Okrem toho Campari získalo množstvo celebrít vrátane Umy Thurman, Hudsona, Penélope Cruz a Clive Owena, aby sa stali tvárami svojich kampaní, čím sa ďalej upevňuje jeho spojenie so svetom zábavy a populárnej kultúry.
Spájaním svetov umenia, celebrít a mixológie pokračuje Campari vo vytváraní podmanivých vizuálov a príbehov, ktoré zlepšujú imidž jejho značky.
Mnohí odborníci na mixológiu sa dnes zhodli, že fľaša Campari obsahuje najmajestátnejší a najpodmanivejší odtieň červenej, aký bol kedy vytvorený. Jeho karmínový odtieň s istotou ovláda magnetickú silu, ľahko viditeľnú už z diaľky a neodolateľne lákavú. V skutočnosti pozývajúca žiara ikonických fliaš Campari v nočných horúcich miestach a špičkových exkluzívnych podujatiach spôsobuje, že sa prítomní cítia vítaní a zároveň smädní po červenom kokteile.
Tajný recept
Úspech Campari je spojený s jeho tajnou infúziou bylín, korenín a ovocných šupiek zmiešaných so starostlivo kalibrovanými zmesami alkoholu a vody.
Úspech Campari je spojený s jeho tajnou infúziou bylín, korenín a ovocných šupiek zmiešaných so starostlivo kalibrovanými zmesami alkoholu a vody. Výrobca nápojov Gaspare Campari so sídlom v Lombardii vyvinul horký likér pomocou nezverejneného receptu, ktorý zahŕňal až 60 rôznych bylín, korenín, kôry a ovocných šupiek. Medzi prísadami bolo chinotto, horké citrusové ovocie a cascarilla, horká a voňavá kôra kríka nájdeného v Západnej Indii.
Aj keď presná kombinácia zložiek zostáva nezverejnená, v priebehu rokov sa objavilo veľa špekulácií s chuťovými analytikmi, ktorí tvrdia, že by mohla zahŕňať zložky ako horký pomaranč, rebarbora, ženšen a chinín. Tieto ingrediencie sú starostlivo získavané a starostlivo miešané, aby sa dosiahol jedinečný a komplexný chuťový profil, vďaka ktorému je Campari základom vo svete koktailov. Zatiaľ čo niektoré zložky, vrátane horkej pomarančovej kôry, rebarbory a ženšenu, boli príležitostne uznané v minulosti, úplné zloženie jeho receptu zostáva nezverejnené.
Ako taký, tajný recept Campari obstál v skúške časom a už takmer dve storočia uchvacuje chuťové poháriky nadšencov kokteilov. Starostlivo strážené zloženie zaisťuje, že každá fľaša Campari si zachová svoju charakteristickú horkosť a pútavú chuť.
Historici nápojov tvrdia, že prax ponúkania horkého nápoja pred jedlom, známeho ako stimulant chuti do jedla alebo aperitív (odvodené z latinského slova aperire, čo znamená „otvoriť“), si pravdepodobne získala popularitu po celom svete vďaka inovatívnemu systému Gaspare Campari.
Jedným zo zaujímavých historických aspektov Campariho receptu je podľa niektorých odborníkov na nápoje spojenie, ktoré môže mať s Coca-Colou. Zatiaľ čo konkrétne ingrediencie zostávajú nezverejnené, okrem ich spoločnej povesti ikonických nápojov s tajnými receptúrami sa špekulovalo, že pôvodný recept na Coca-Colu, ktorý vytvoril lekárnik John Pemberton na konci 19. storočia, obsahoval Campari ako jednu zo svojich tajných ingrediencií. .
Zatiaľ čo konkrétne detaily tajného receptu Campari môžu zostať neznáme, okrem niekoľkých jednotlivcov, ktorí sú poverení jeho výrobou, tajomnosť obklopujúca toto červené zlato len pridáva na príťažlivosti a zvedavosti tohto obľúbeného talianskeho aperitívu.
Ako ho piť
Či už uprednostňujete horké a odvážne Negroni alebo svetlejšie a šumivé Campari Spritz, je tu kokteil Campari, ktorý ulahodí každému jazýčku.
Campari si môžete vychutnať na mnoho spôsobov. Niekto ho preferuje na ostro, iný si ho vychutnáva v kokteile. Jedným z najznámejších koktailov vyrobených s Campari je Negroni, kombinácia v rovnakých častiach Campari, ginu a sladkého vermútu. Ďalším obľúbeným spôsobom, ako si vychutnať Campari, je Spritz, osviežujúci nápoj ideálny na teplý letný deň pripravený kombináciou Campari s proseccom a sódovou vodou. Či už uprednostňujete horké a odvážne Negroni alebo svetlejšie a šumivé Campari Spritz, je tu kokteil Campari, ktorý sa hodí pre každú chuť a príležitosť, ako ukazujú nasledujúce recepty:
Campari Spritz: Pre ľahšiu a šumivejšiu možnosť je Campari Spritz príjemnou voľbou. Naplňte veľký pohár na víno ľadom, potom pridajte rovnaké diely Campari a šumivého vína (napríklad Prosecco). Doplňte troškou sódovej vody a jemne premiešajte. Ozdobte plátkom pomaranča alebo vetvičkou čerstvého rozmarínu a máte živý a bublinkový koktail, ktorý je ideálny na slnečné popoludnie.
Boulevardier: The Boulevardier je sofistikovaný kokteil s nádychom whisky, ktorý obsahuje Campari. V šejkri zmiešajte s ľadom 1 ½ unce bourbonu alebo ražnej whisky, 1 uncu Campari a 1 uncu sladkého vermutu. Miešajte, kým dobre nevychladne, a potom sceďte do vychladeného pohára coupe alebo rocks. Zvážte ozdobu čerešňou alebo pomarančom. Boulevardier ponúka bohatý a komplexný chuťový profil s príjemnou horkosťou.
Campari and Soda: Ak hľadáte jednoduchú a osviežujúcu možnosť, Campari and Soda je ideálnou voľbou. Naplňte vysoký pohár ľadom, nalejte 2 unce Campari a doplňte sódovou vodou. Jemne premiešajte a ozdobte kolieskom citróna alebo vetvičkou čerstvej mäty. Táto klasická kombinácia umožňuje, aby prežiarili živé a horké chute Campari a zároveň ponúka lepší zážitok na uhasenie smädu.
Milano-Torino alebo MiTo: V 60. rokoch 19. storočia podávala Caffè Camparino v Miláne nekonečné množstvo nápojov a mnohé z nich boli známe koktaily Milano-Torino, ktoré pozostávali z Campari a Punt e Mes, horkosladkého vermutu z Turína.
Americano: Tí, ktorým sa MiTo zdalo príliš horké, začali požadovať trochu sódy. To viedlo k vytvoreniu Americano, jemnejšieho a menej horkého nápoja, ktorý si získal popularitu ako prvý nápoj Jamesa Bonda v románe Iana Fleminga Casino Royale.
Všeobecne sa verí, že z Americana sa vyvinul Negroni niekedy medzi rokmi 1919 a 1920. Premena nastala, keď gróf Camillo Negroni, známy svojimi výraznými fúzmi, vošiel do baru v Toskánsku a požiadal barmana o amerikana, ktorý bol silnejší. Inovatívny barman nahradil sódu ginom a pridal šmrnc pomarančovej kôry, a tak vznikli Negroni.
Classic Negroni: The Negroni je ikonický kokteil, ktorý dokonale prezentuje charakteristický chuťový profil Campari. Na prípravu Negroni skombinujte rovnaké diely Campari, ginu a sladkého vermútu v šejkri naplnenom ľadom. Dobre premiešajte, aby sa nápoj vychladil a zriedil, potom ho preceďte do kamenného pohára naplneného čerstvým ľadom. Ozdobte pomarančovými kolieskami a máte krásne vyvážený kokteil, ktorý je horký, no osviežujúci. Medzi ďalšie variácie Negroni patrí verzia Sbagliato, do ktorej sa pridáva Prosecco, ako aj Negroski, kde vodka nahrádza gin.
Koktejl Negroni má tú česť mať, kedy je celý týždeň venovaný jeho oslave. Negroni Week, ktorý sa začína v USA v roku 2013, povzbudzuje reštaurácie a bary, aby darovali 1 dolár na charitu za každého Negroniho, ktorého obsluhujú. Počas dvoch rokov sa Negroni Week rozšíril na 3 500 zúčastnených prevádzok v 42 krajinách. V posledných rokoch táto udalosť každoročne vyzbierala pôsobivé stovky tisíc dolárov, pričom všetky významné príspevky na charitu umožnila popularita Negronis.
Campari Martini: Pre nadšencov martini ponúka Campari Martini jedinečný nádych tradičného receptu. V šejkri s ľadom zmiešajte 2 unce ginu, 1 uncu Campari a kvapku suchého vermútu. Dobre premiešame a precedíme do vychladeného pohára na martini. Ozdobte zatočenou kôrou z citrónu. Tento koktail prináša sofistikovanú zmes bylín z ginu, horkosť Campari a náznak komplexnosti bylín z vermutu.
Univerzálnosť Campari je jednou z jeho najväčších predností. Môžete si ho vychutnať kedykoľvek počas dňa, v akomkoľvek prostredí a s akýmkoľvek jedlom. Či už relaxujete na slnečnej pláži alebo si užívate večer s priateľmi, Campari je dokonalým spoločníkom.
Umenie, film a charita
Campari, ikonický taliansky aperitív, si vybudoval silné zastúpenie vo svete kinematografie a kultúrnych podujatí
Ikonický taliansky aperitív si vybudoval silné postavenie vo svete kinematografie a kultúrnych podujatí. Jeho angažovanosť v kine, filmových festivaloch a spolupráca s autormi upevnili jeho povesť sofistikovanej značky s vášňou pre rozprávanie príbehov. Prijatím sveta kina a literatúry Campari vyžaruje eleganciu, kreativitu a kultúrny význam.
Campari dodnes spolupracuje s renomovanými filmármi, hercami a autormi, čo zanechalo v tomto odvetví nezmazateľnú stopu. V jej ikonických reklamných kampaniach vystupujú významné filmové osobnosti, zatiaľ čo sponzorstvo významných podujatí, ako sú Benátsky filmový festival a filmový festival v Cannes, dokazuje jeho oddanosť umeniu filmovej tvorby.
V skutočnosti jednou z najznámejších udalostí, kde sa konzumuje Campari, je filmový festival v Benátkach. Campari je už viac ako 10 rokov oficiálnym nápojom festivalu a stal sa symbolom očarujúceho a sofistikovaného sveta filmu. Okrem toho značka Campari spolupracovala s váženými autormi na produkcii publikácií v limitovanej edícii, pričom spájala bohatú históriu značky s kreativitou spisovateľov a umelcov.
Ikonický milánsky červený nápoj vzdal tento rok hold mestskej uhladenej móde a súčasnej tradícii novou retro fľašou. Moderné línie fľaše symbolizujú cestu rituálu Campari aperitivo z Milána do sveta, odrážajú vitalitu a transformáciu.
Campari sa v roku 2023 opäť spojila s Festival de Cannes ako oficiálny sponzor, čím oslávila spoločnú vášeň pre kreativitu a inšpiráciu, ktorá sa nachádza v kinematografii a kokteilovej kultúre. Partnerstvo bolo zdôrazňované počas celého trvania filmového festivalu, kde sa popri filmových výtvoroch prezentovali ikonické koktaily Campari.
Nápoj sa vrátil aj na udeľovanie cien Screen Actors Guild Awards, čím oceňuje filmových a televíznych priekopníkov, ktorí posúvajú hranice a vytvárajú skvelé príbehy. Campari tiež sponzorovalo Berlinale, jeden z najväčších verejných filmových festivalov na svete, ktorý pokračuje vo svojej dlhoročnej oddanosti svetu kinematografie. Partnerstvo odzrkadľuje históriu Campariho spolupráce s renomovanými talentmi a podpory kreativity a individuality na 73. berlínskom medzinárodnom filmovom festivale vo februári.
Horkosladký koktail rubínovej farby
Taliansky horkosladký kokteil rubínovej farby má dnes hlavnú úlohu v najlepších svetových baroch, reštauráciách a podujatiach
Taliansky horkosladký kokteil rubínovej farby má dnes hlavnú úlohu v najlepších svetových baroch, reštauráciách a podujatiach. Nie je to len nápoj; je symbolom dobrého života, vášne a štýlu. Od svojej ikonickej fľaše až po jedinečnú chuť, Campari stelesňuje esenciu talianskeho života a kultúry.
Takže keď budete nabudúce hľadať nápoj, ktorý vás prenesie do iného sveta, siahnite po Campari, vychutnajte si jeho komplexnú a pútavú chuť a pridajte sa k miliónom na celom svete, ktorí si túto nadčasovú klasiku zamilovali. Poddajte sa pôvabu a tajuplnosti tajného receptu Campari a pridajte sa k nadšencom kokteilov, ktorí majú radi túto nadčasovú klasiku, ktorá je srdcom medzinárodného sveta mixológie.
Navštívte campari.com , kde nájdete informácie.
Poďakovanie za všetky snímky: Campari