Vychutnajte si túto lahodnú, ale zdravú jesennú pochúťku.
Černice sú jednoducho vynikajúce v pikantných omáčkach a táto verzia od remeselného predajcu potravín DukesHill sa perfektne hodí k bohato ochutenej zverine.
Ingrediencie
Srnčí chrbát
Soľ a korenie
Neutrálny olej napr. repkový
50g masla nakrájaného na kocky
2 strúčiky cesnaku
Zväzok tymiánu
Na černicovú omáčku
Malý kúsok černíc, pár černíc si nechajte na ozdobu. / 2 ČL černicového džemu
Kvapky červeného vína
100 ml hovädzieho vývaru
Kúsok masla
2 ČL sherry octu
Koreňová zelenina / príprava
2 ČL neutrálneho oleja
Vetvičky tymiánu
1 ČL feniklových semienok
Cvikla ošúpaná a nakrájaná na mesiačiky
Mrkva, ošúpaná a nakrájaná pozdĺžne
1 ČL medu
Kôra z 1/2 pomaranča
Postup
- Predhrejte rúru na 100c.
- Srnčie mäso potrieme olejom a okoreníme. Položte na vystlaný plech a pečte, kým vnútorná teplota nedosiahne 48 °C. Zabaľte do fólie a odložte.
- Zvýšte teplotu rúry na 175 °C.
- Zeleninu obalíme v oleji, soli, korení, tymiane a feniklových semienkach. Pred dokončením s medom a pomarančovou kôrou opekajte 25 minút.
- Postavte panvicu na vysokú teplotu a pridajte kúsok oleja. Pred pridaním masla, tymianu a cesnaku mäso opečte. Potierajte maslom 2-4 minúty, kým vnútorná teplota nedosiahne cca. 56 °C. Srnčie mäso vyberieme z panvice.
- Na miernom ohni do panvice nakvapkáme červené víno a pridáme černice alebo džem. Ak máte čerstvé černice, ovocie dôkladne roztlačte. Pridajte hovädzí vývar a za občasného miešania nechajte pár minút odpočívať, kým omáčka nezhustne. Keď dosiahnete požadovanú konzistenciu, preceďte zmes, aby ste odstránili jadierka černíc. Pridajte ocot, maslo a korenie podľa chuti.
- Zverinu podávame s koreňovou zeleninou, čerstvými černicami a černicovou omáčkou.
Všetky snímky použité v tomto článku: Nick Hook